Knut och Birgit börjar brevväxla medan han går sista året på högre allmänna läroverket i Luleå. Då är hon fortfarande fröken Carlson, men året därpå, när Knut är student i Uppsala och Birgit skolar i Bräcke, har hon blivit vän och kamrat. Ses kan de sällan, bara ett fåtal gånger om åren, men relationen fördjupas gradvis. Birgits förlovning slås upp år 1910 och efter midsommaren är hon inte längre Knuts kära vän, utan älskade.
Kärlek på distans är inte lätt, oavsett vem man är eller vilken tid man lever i. Det dröjer tills Knut och Birgit kan leva ihop, år av intensiv brevskrivning och vånda. Året 1914 är särskilt omtumlande. Birgit, som länge vantrivts i Bräcke, brottas med depression och sömnlöshet. Till sist blir hon sjukskriven och reser till Uppsala för att vara med Knut. Men i augusti, då Knut befinner sig i Ångermanland på solförmörkelseexpedition, slår katastrofen till. Birgit, som tänkt överraska Knut med att städa i hans lägenhet, hittar brev från en annan kvinna.
Brevväxlingen som följer finns kvar i Norrbottens museums arkiv, fylld av hjärtskärande smärta och förtvivlan från bägge parter:
Från Knut till Birgit, skrivet i hast och förtvivlan 16 augusti 1914.
”Älskade! (om du visste hvad jag inlägger i detta!)
Jag är i trasor nu och jag blir ej lugn mera förrän du säger att du tror på mig. Helst vill jag fara tillbaks nu men du inser att det ej går under de förhållanden som nu råda. Hade du sett mig idag hade du trott. Sett min oro som jag ej kunnat bemästra äfven för de andra – hvad gör det förresten –
Det har ej varit ogjort jag har brustit i gråt under vårt arbete. Nu gråter jag ty jag är ensam ett par ögonblick. Bergstrand kommer in nu. Han märker nog att det är något fel lyckligtvis är han finkänslig.
Hvad skall det tjäna till att skrifva för mig. Du svarar ej och tror ej hvad jag säger fastän det är sagt under inflytande af största sorg och allvar. Men än en gång vill jag säga:
Ett ömt ord har jag ej sagt till någon annan än dej. Skall jag behöfva dö med detta missförstånd? Och jag älskar dig endast dig har endast gjort så. Jag är villig att gå bort för att visa detta. Jag har ej något mer som binder mig om du ej tror mig. Men jag kommer ned först den 23:e sedan får jag se. Du får bestämma om jag skall lefva.
Le nu inte, håna mig ej för dessa ord, det kan jag ej bära. Du måste nu vid allt förstå att jag talar allvar annars drives jag Gud vet hvart.
Birgit! Kan du sända en rad snart, snart!!! Om du ringer är det Långsele 5 eller Sollefteå 30, helst det sista. Hvarför fick jag intet idag. Tack för brefvet.”
Birgit svarar till sist, och när de äntligen får talas vid i telefon känns allt så mycket lättare:
Birgit till Knut, augusti 1914, måndag (sidan 1 av 5)
Ӏlskade!
Det gjorde mig godt att höra din röst, din goda, behagliga, kära röst. Mitt hjärta blef genast något lugnare o. så tack för posten! Du käre, inte ville jag göra dig ont, men jag ville återfå min förlorade tro, därför har jag gjort dig ondt. Jag förstår huru du har det nu. Din röst var så sorgsen så att jag velat ropa högt: Knut, min Knut jag älskar dig så öfver allt, så som ingen älskat o. jag tror på dig!!!
Men så ringde hon af den hårdhjärtade telefonfröken o. dessutom satt fru Svansson i rummet bredvid o. lyssnade med hela sin varelse. Men hade vi fått tala längre hade jag sagt detta. Nu skrifver jag det istället. Jag skall tro på dig Knut bara jag får se dina ögon o. höra din röst en gång till o. jag älskar dig, dyrkar dig så som aldrig förr.”
Det finns nog hopp ändå. Hädanefter får det vara slut på dåliga vänners lag och allt det andra som egentligen inte spelar någon roll.
Knut och Birgit (Birgitta) under Uppsalatiden, fotograf okänd.
”Hädanefter tänker jag lefva för två ting: för dej och för mina vetenskapliga intressen” skriver Knut till Birgit i ett kärleksrusigt brev den 17 augusti 1914.
Det är ord som han står för i det liv som de två kommer att dela. För visst bedarrar stormen och året därpå, 1915, gifter sig Knut och Birgit. Äktenskapet blir barnlöst men passionerat. De otaliga breven som finns kvar vittnar om den stora kärleken mellan de två, trots vardagslivets många bekymmer.